buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Sculptura, ca predecesor al fotografiei

De la antica descoperire a principiului ce sta la baza camerei obscure, fotografiei i-au trebuit peste doua mii de ani sa se poata concretiza intr-un proces propriu-zis de imortalizare a realitatii.
Pana la acest moment, nevoia omenirii de imortalitate nu a ramas, insa, neexprimata. Dimpotriva, orice activitate artistica menita sa copieze intrucatva omul si etosul nu este altceva decat o incercare de a infrange timpul si moartea.

Una dintre cele mai vechi astfel de incercari ale lumii, atestata de arheologi, se gaseste in Muzeul Naturii din Viena si dateaza din preistorie. Este vorba despre statueta miniaturala „Venus din Willendorf”, sculptata cu peste douazeci de mii de ani i.e.n. Iata o maniera de a imortaliza frumusetea feminina a vremii si de a transpune o realitate peste timp.

Transpunerea chipului uman in sculptura a atins limitele perfectiunii prin reprezentarea lui David, daltuita de Michelangelo si expusa, deloc intamplator, la Galeria Academica din Florenta. Exagerarea trasaturilor masculine este o forma de a transgresa realitatea imediata, atingand idealul imaginatiei. Iata de ce nobilii vremii preferau intotdeauna o astfel de abordare in reproducerea propriei imagini. Argumentul, bineinteles, era urmatorul: nu conteaza realitatea timpului lor atat de mult ca impresia pe care o lasa posteritatii, iar aceasta impresie trebuie sa fie una de perfectiune.

Secrete ale transpunerii realitatii in ideal ne vor fi dezvaluite in urmatoarea editie a Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust prin expozitii si simpozioane de fotografie si pictura. Va asteptam, asadar, alaturi de noi in perioada 15, 16, 17 iunie la No Name, in Timisoara!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>