Asa cum v-am obisnuit,
AuroMedia, organizatorul
Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust, va propune astazi descoperirea unui aliment consumat candva pentru calitatile sale nutritive deosebite, iar astazi transformat intr-o reteta a succesului pentru dineurile oficiale sau petrecerile cu mari pretentii: caviarul.
Pentru omul contemporaneitatii, caviarul este asociat instinctiv cu luxul si pretentiile culinare. Lucrurile, insa, nu au stat astfel dintotdeauna, dimpotriva.
Caviarul, originar din America si Asia, era, initial, obtinut strict din sturion, un peste a carui existenta dateaza din preistorie, de douasutecinzeci de milioane de ani. La acea vreme, cand omul Americii si Asiei a descoperit secretele vanatorii si ale pescuitului, sturionul era doar hrana de zi cu zi a familiei. Icrele acestuia, la fel ca organele, mult mai bogate in substante nutritive decat carnea pestelui, erau consumate mai ales de catre copii si batrani pentru intarirea organismului.
Denumirea de caviar apare abia in urma cu sase sute de ani, fiind o sintagma preluata din limba turca. La acea vreme, icrele de sturion erau rezervate exclusiv capetelor incoronate. Ulterior, la sfarsitul secolului al XIX-lea, apele Americii si Asiei, abundente in sturion, au inceput sa fie exploatate nelimitat pentru productia de icre negre care urmau sa fie exportate catre Europa. Rezultatul a fost devastator. In mai putin de cinzeci de ani de la inceperea acestei noi afaceri exrem de profitabile, sturionul era deja pe cale de disparitie.
Aceasta drama a dus la scumpirea excesiva a icrelor negre. Astazi, piata a dezvoltat alte resurse de obtinere a delicatesei, printre care si icrele de somon. Cu toate acestea, icrele de sturion din apele rusesti raman cele mai apreciate si mai rare icre negre – CAVIARUL ORIGINAL.
Leave a Reply