buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

SavoArt. Un festival al „intilnirilor fericite”

razvan-voiculescuRazvan Voiculescu este un fotograf al emotiilor. Descopera locuri, oameni si povesti din Romania, adunandu-si imaginile in elegante albume de fotografie pe care le insoteste cu cate un DVD cu making-of. In ultimii ani, fotografiile sale au spus povestea unor tinuturi autentice in care poti, parca, sa uiti de timp.

Cel mai recent album al sau, „Bucataria Hoinara”, este o colectie de intalniri intre oameni, locuri si ingrediente delicioase. Impreuna cu echipa sa de bucatari hoinari, Razvan Voiculescu a cautat popasuri de gatit in toate regiunile din Romania, oprindu-se pe coclauri uitate si in gospodarii taranesti. Deliciile din album sunt deopotriva vizuale si gastronomice, reusind sa starneasca cititorilor emotii din cele mai savuroase.

Razvan Voiculescu a fost invitatul nostru la prima editie SAVOART pentru prezentarea albumului „Bucataria Hoinara” si a unei proiectii a filmului de scurtmetraj ce insoteste albumul. In randurile de mai jos veti afla povestea experientei sale la festivalul nostru si „gusturile” care l-au inspirat cel mai mult.

public3De la prima pronuntare, SAVOART mi-a deschis papilele pentru o combinatie sarmanta: arta si savoare. Degustari si evenimente culturale, poezie si brinzeturi fine, ciocolata, carti, film, muzichii si pedanterii. Am primit cu bucurie invitatia organizatorilor acestei „sarbatori a bunului gust”, nu doar pentru ca Timisoara este un oras foarte drag pentru mine, dar si datorita potrivirii fericite intre conceptul acestui festival – un festin cultural-savuros – cu cel mai nou album al meu, „Bucataria Hoinara”.

In plus, Bastionul integral restaurat s-a dovedit o locatie excelent aleasa pentru acest eveniment. Prin mixajul de medieval si contemporan, a reusit sa fie o generoasa scena de intilnire intre idei din cele mai diverse, intre virste traditionale si epoci moderne, intre desfasurari culinare si degustari culturale. Seara, atmosfera devenea cu adevarat molipsitoare – iar publicul foarte entuziast.

Personal, apreciez foarte mult evenimentele care reusesc sa devina experiente multi-senzoriale, sa contina si imagine, si acord muzical, si suflu de viata. Iar SAVOART a fost din plin un asfel de spatiu. Muzica lui Nicu Alifantis – un bun prieten care, de altfel, a sustinut un recital si la evenimentul de lansare in Bucuresti a albumului meu „Bucataria Hoinara” – a fost, pentru mine, un ingredient savuros al festivalului. Am participat cu mare placere si la proiectia tulburatorului „Crulic – drumul spre dincolo”, iar degustarile culinare (produse traditionale, dar si cosmopolite, foarte atent selectate) au fost, de ce sa nu recunoastem, irezistibile…

alifantisCe m-a bucurat foarte mult a fost publicul. Deschiderea, interesul, entuziasmul lor. Am intilnit tineri frumosi si cultivati, dornici sa discute pe subiecte legate de locuri romanesti inca autentice, de felul in care Romania se poate intilni cu gusturile lumii. Mi-am dorit ca albumul meu sa ajunga la ei, pentru ca povestea acestui album e adresata acelui „bon viveur” – deopotriva tinar sau virstnic, el sau ea, caruia (inca) ii mai place sa caute locuri speciale si se „imbete” cu povesti.

Intr-un cuvint, o adevarata bucurie acest festival. Una din acele „porniri” fericite, senine, care se-ntimpla la noi si care (inca) ne pastreaza optimismul si pofta de viata. Mult succes si inspiratie pentru editiile urmatoare!

Razvan Voiculescu

public public2