buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Mari oameni si secrete pe masura. Ludovic al XV-lea si „Madame Pompadour” (partea a doua)

     
Asa cum v-am promis, vom vorbi astazi despre „Madame Pompadour”
si prezenta ei in viata regelui Ludovic al XV-lea.
Daca preferatele regelui dinaintea sa isi facusera un obicei din a subjuga si umili orice rivala prin mijloace dintre cele mai putin demne de o doamna de curte, „Madame Pompadour” invata lectia prieteniei si a comportamentului impecabil, stapanind, prin acestea, atat inima regelui, cat si inima acolitilor sai, dar, mai ales, intrand in gratiile celorlalte amante ale acestuia.
Cand pasiunea amorului dintre Ludovic al XV-lea si „Madame Pompadour”
s-a stins, aceasta din urma a stiut sa transforme relatia sa cu regele intr-o stransa prietenie, devenind cel mai bun ascultator si sfatuitor al acestuia. Mai mult decat atat, metresa oficiala a regelui are inteligenta de a se apropia intr-atat de celelalte amante, incat sa devina confidenta si chiar sustinatoarea acestora.
Cum este posibila o astfel de deschidere din partea preferatei catre rivalele sale?!      La aceasta intrebare ne raspunde, indirect, Nicolo Machiavelli, prin binecunoscuta sintagma: „Scopul scuza mijloacele [...]”. Iar scopul marchizei de Pompadour era acela de a-si pastra titlul pe toata durata vietii, ceea ce s-a si intamplat, in cele din urma, devenind, astfel, una dintre cele mai cunoscute amante ale istoriei.
Pana data viitoare, cand vom afla mai multe detalii, ramase si astazi valabile, din arta converasatiei placute in cercurile marchizei de Pompadour, Pana atunci, AuroMedia, oranizatorulSavoart-Sarbatoarea Bunului Gust va doreste o zi cu scopuri nobile si mijloace infinite!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>