buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

TUTUNUL – falsul medicament al Evului Mediu

     
Cinci sute de ani. Aceasta este varsta oficiala a tutunului. Acesta nu a fost cunoscut mai devreme de anul 1492, cand Cristofor Columb a coborat pe pamantul noilor Indii. In intalnirile cu bastinasii, englezii au invatat sa inhaleze aroma amaruie si uscata din pipa pacii, pentru a demonstra sefilor de trib intentiile lor bune.
Bastinasii obisnuiau sa rasuceasca frunzele de tutun, sa le aprinda la un capat si apoi sa inhaleze fumul astfel rezultat, pentru a-i feri de spiritele rele, de blesteme si de boli. Marinarii englezi au adoptat repede acest obicei, devenind, astfel, primii fumatori europeni. Chiar daca acestia aveau grija sa plece incarcati cu rezerve de frunze de tutun, nu lor li se datoreaza cultivarea ulterioara a plantei pe teritoriu european, ci unui alt membru al echipajului, calugarul Ramon Pane. Acesta a luat cu el, la intoarcerea acasa, seminte de tutun pe care le-a cultivat. Tutunul a devenit repede o forma de relaxare printre calugarii manastirilor engleze, care credeau ca, astfel, isi purifica trupul si sufletul.
Regina Elisabeta a fost prima care a inteles beneficiile financiare ale acestui nou obicei, impunand o taxa pe frunzele importate. In numai douazeci de ani de la aducerea frunzelor de pe teritoriul american, tutunul a devenit o adevarata industrie, cu atat mai mult cu cat erau promovate beneficii remarcabile ale plantei. Printre acestea, oamenii credeau ca obiceiul de a fuma ii ajuta la pastrarea sanatatii, a frumusetii si, mai mult, vindeca boli ca sifilisulastmul sau anemia. Faptul ca obiceiul s-a raspandit mai ales in randul barbatilor nu stim daca are vreo legatura cu acea convingere generala, certificata de cercetatorii vremii, in care tutunul inlatura calvitia, dar si impotenta. Un alt aspect legat de beneficiile tutunului era acela ca fumul inhalat printre dinti contribuie la albirea acestora.
Abia in anul 1989 oamenii de stiinta au descoperit, in urma unor studii de amploare, nu doar ca fumatul nu are aceste beneficii, dar actioneaza exact in sens opus, distrugand atat sanatatea, cat si aspectul fizic al celor care fumeaza sau se expun in mod constant fumului de tigara.
AuroMedia, organizatorul Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust, va doreste o zi plina de arome placute si intamplari frumoase!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>