buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Februarie, cu dragoste

Suntem in luna lui DOI. Nu intamplator, dragostea este celebrata in aceasta perioada. Simbolistica cifrei doi asimileaza miturile perechii, invocand, in acelasi timp, dihotomia si dualitatea. Simbioza sta sub semnul firescului, prin elementele de ordin biologic care o genereaza: placerea, dorinta, posesia – starea de beatitudine, numita dragoste. De-a lungul existentei sale pe pamant, omul a incercat sa acutizeze si sa prelungeasca aceasta stare. Mijloacele au fost, pe cat de neasteptate, pe atat de ingenioase.

Unul dintre acestea, care se perpetuaza pana in zilele noastre, luand aspecte mereu originale, este POEZIA. Arta de a povesti in versuri rimate si ritmate are origini ancestrale. Cu aproape doua mii de ani inainte de Christos, versurile erau folosite pentru ajutarea memoriei.

Gustul pentru poezie a transgresat, temporal, perimetrul practic, instituindu-se ca ARTA. ARS POETICA (arta poeziei) este mentionata prima data in lucrarea „Poetica” semnata de Aristotel, cu peste 2300 de ani in urma. De aici, pana la formele actuale de poezie, versurile au cunoscut infinite forme de manifestare. Nu intamplator este faptul ca poetii cunosteau tratatele filozofice ale timpului lor, in aceeasi masura in care mare parte din filozofi au fost impatimiti ai scrierilor in versuri. Ergo, poezia punea la dispozitie cititorului/ascultatorului cunoasterea sufletului uman intr-o maniera nu atat de grava si stufoasa ca lucrarile filozofice, dar, in acelasi timp, nu neaparat facila, ci, mai degraba, ludica. Acest ultim apanaj – ludicul – face din poezie o forma de inalt divertisment.

Dar, mai multe despre poezie si dragoste vom afla in zilele urmatoare. Pana atunci, „SAVOART – Sarbatoarea bunului gust” va ureaza un inceput de saptamana savuros!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>