buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Mari oameni si fapte pe masura. Louis al XIV-lea si mlastina oraselului de provincie

Franta renascentista este un paradis al nobilitatii si regalitatii, fiind un exemplu pentru celelalte state monarhice. Acest tinut stralucitor nu putea fi condus decat de un rege atat de puternic, de elegant si de impunator incat si-a luat numele dupa insusi astrul fara de care viata pe pamant ar fi cu neputinta de imaginat – Soarele.
Saptezecisidoi de ani si o suta zece zile de stralucire – atat a durat cea mai lunga domnie din istorie, Regele Soare, Louis al XIV-lea, devenind una dintre figurile emblematice ale monarhiei universale. De-a lungul intregii sale vieti, regele a cautat perfectiunea, sublimul in tot ceea ce a intreprins.
In anul 1662, tanarul rege Louis al XIV-lea, in varsta de numai douazeci si sapte de ani, a traversat pe jos o zona mlastinoasa de padure, unde mustele roiau pe deasupra noroiului iar cantecul broastelor acoperea cantecul privighetorilor. Picioarele regelui si ale insotitorilor se afundau in mocirla pana deasupra gleznei, iar caii inaintau cu greu prin mal. Dar ce cauta alaiul regal intr-o asemenea zona, total nepotrivita pentru ilustrele figuri? Regele cauta un loc pentru a construi ceea ce visa sa fie cel mai frumos palat al lumii.
Zona mlastinoasa in care tocmai se aflau ii facea pe nobilii insotitori sa strambe din nas si sa il priveasca neincrezatori pe tanarul rege care, pe masura ce se afunda in mizerie, parea din ce in ce mai satisfacut. Luase deja decizia care avea sa innobieze imaginea Frantei – aici, in locul mlastinii de la marginea unui saracacios orasel de provincie numit Versailles, el, Regele Soare, va construi o capodopera a arhitecturii si a luxului – Palatul Versailles.
Mai multe despre viata si realizarile marilor personalitati ale istoriei vom afla in zilele urmatoare. Pana atunci, AuroMedia, organizatorul Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust va ureaza o zi in care visele sa depaseasca masura realitatii!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>