buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Mari oameni si iubiri pe masura. Mumtaz Mahal si Arjumand Banu

 

La jumatatea mileniului trecut, in 1612, stapanul Imperiului Hindus, Arjumand Banu, isi reinnoia haremul. Arjumand Banu, care avea titlul de Shan Jahan, in traducere „ imparat al lumii”, se casatorea cu o adolescenta de numai cinsprezece ani: frumoasa Mumatz Mahal care avea sa ramana in istorie drept cea mai iubita dintre sotiile lumii.

Dupa ce i-a daruit lui Arjumand nu mai putin de paisprezece copii, bijuteria haremului imparatesc avea sa paraseasca aceasta lume mult prea repede, la numai 31 de ani, spre a fi plansa de sotul ei si de un intreg imperiu.

Durerea l-a facut pe Shan Jahan sa ordone, in amintirea iubirii pentru Mumatz, construirea celui mai impozant monument funerar al lumii: mausoleul Taj Mahal. Pentru ridicarea celebrului cavou a fost nevoie de douazeci de mii de lucratori, nu mai putin de o mie de elefanti si aproape douazeci de ani de efort continuu.

Dupa moartea sa, trupul neinsufletit al lui Arjumand a fost depus la Taj Mahal, spre a trece in eternitate marea dragoste a „imparatului lumii”.

Mai multe despre marii oameni ai istoriei si iubirile lor pe masura, vom afla in zilele urmatoare. Pana atunci, SAVOART – Sarbatoarea Bunului Gust va doreste o zi desavarsita!

 

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>