buton_savoart-1 scoala_vinului parteneri

Onoare si legenda. Regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde

        Sfarsitul sec. Al V-lea si inceputul secolului al VI-lea este o perioada de simbolism epic pentru istoria mondiala a onoarei si a curajului. Este vorba despre legendele regelui Arthur si instituirea Ordinului Cavalerilor Mesei Rotunde.
        Imaginea lui Arthur in istoria lumii este impregnata cu aura idealismului si a nemuririi, el fiind, conform miturilor, eroul devenit rege cu aportul divinitatii,  singurul care a reusit sa scoata sabia vrajita din piatra. Mai tarziu, regele Arthur devine purtatorul sabiei vrajite, Excalibur, daruita lui de zana lacului, in semn de supunere si recunoastere. Excalibur si sabia din piatra, desi confundate in multe adaptari cinematografice sau animate, sunt doua arme independente, fiecare dintre ele avand o semnificatie aparte pentru identitatea legendarului rege. Mai mult decat atat, Arthur, prin aura supraumana ce il reprezinta la nivel de credinte si superstitii, ar fi fost Cel Ales pentru a descoperi Sfantul Graal.
         Tot in jurul regelui Arthur se formeaza Ordinul Cavalerilor Mesei Rotunde. Acest ordin s-a nascut prin intelepciunea lui Arthur care a dorit ca cei mai buni luptatori ai sai sa fie intotdeauna la acelasi nivel, fara diferente de statut sau preferinte. Astfel, el a dat ordin sa se construiasca o masa fara colturi si fara capete, ca sa evite situatia delicata de a trebui sa aleaga doar unul dintre cavaleri spre a-l aseza in capul mesei.
         Sunt legende care spun ca masa rotunda exista ca replica a mesei din Cina Cea de Taina. Ea ar fi fost conceputa de inteleptul vrajitor Merlin, sfatuitor al lui Arthur, avand doisprezece scaune si un loc liber. Acesta marca locul lui Iuda, iar faptul ca era gol semnifica absenta tradatorilor intre cavaleri. De asemenea, locul astepta sa fie ocupat de cavalerul care va descoperi si va aduce Sfantul Graal.
         Despre cum reuseste simbolistica Sfantului Graal, prin locul gol al mesei rotunde, sa trimita la iubirea absoluta si, in acelasi timp, la tradare, vom afla in articolele urmatoare. Pana atunci, AuroMedia, organizatorul Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust, va doreste o zi minunata!

Comentarii

comentarii

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>